среда, 4. јун 2014.

Energija plime i oseke

Forma hidroelektrane koja iskorištava kretanje vode, koja se događaju zbog spuštanja i podizanja nivoa mora. Te promene se javljaju zbog privlačne sile Sunca i meseca koja deluje na vodu u okeanima. Energija plime i oseke je obnovljivi izvor energije, takođe je i ekološki prihvatljiv jer ne stvara efekat staklene bašte, niti uzorkuje otpad, pouzdan je i lako predvidljiv za razliku od energije vetra i valova.

Razlog pojave plime i oseke  


                                    
                                                                   










Plima i oseka se pojavljuju zbog privlačnih sila koja se nalaze između Zemlje,Meseca i Sunca pri njihovom međusobnom kretanju kroz svemir. Između Zemlje i Meseca stvara se privlačna sila koja deluje na Zemlju. Na Zemlji ništa nije dovoljno fleksibilno da bi ga Mesec privukao, osim velike vodene mase. Mesec prema sebi privlači masu vode, to dovodi do povlačenja nivoa mora i to zovemo osekom. Uticaj slabi i dolazi do postepenog vraćanja nivoa mora u prvobitno stanje, a tu pojavu nazivamo plimom.




Energetski potencijal

Izmena plime i oseke uzrokuje kretanje vodene mase. To kretanje poseduje kinetičku energiju, pa je moguće izvršiti pretvaranje u električnu energiju. Pretvaranje u električnu energiju se vrši pomoću posebnih elektrana na plimu i oseku.

Elektrana na plimu i oseku



Ova vrsta elektrane ima sličan princip rada kao i vetroturbine. Elektrana se sastoji od verenjača  koju pokreće voda, vetrenjače pokreću generator i na taj način se proizvodi električna struja. Za energetsko iskorišćenje plime i oseke, potrebno je odabrati pogodno mesto na obali, na kojem je visoka plima, uz mogućnost izgradnje brane, radi stvaranja akumulacionog bazena. Za vreme plimevoda ulazi u akumulacioni bazen koji se zatim zatvara branom. S nastupanjem oseke dolazi do opadanja nivoa mora, dok voda u bazenu ostaje na maksimalnoj visini. Radi dobijanja potencijalne energije, voda iz bazena se ispušta kroz turbinu u more, na padu koji je jednak razlici između nivoa mora i vode u bazenu. Ovaj postupak se vrši sve dok se ne postigne neki minimum uz koji turbina može još da radi. Kada se postigne minimum, obustavlja se rad turbine sve do sledeće plime.

Zanimljivosti

Najveća razlika plime i oseke  od 16m je izmerena u Kanadi.

Područje mediterana spada u područje sa  umerenim morskim plimama, a Aljaska, Madagaskar, Novi Zeland, istočne obale  Kanade i zapadne obale Fancuske i Velike Britanijesu područja sa izrazitim morskim promenama. 




Više o energiji plime i oseke


Нема коментара:

Постави коментар